BESTUUR EN MEDEWERKERS

Haarwensen heeft een bestuur bestaande uit 5 leden. Zij delen allen hun kennis en ervaring zonder daar financieel voor gecompenseerd te worden. Verder zijn er 2 medewerkers in dienst van Haarwensen. Zij coördineren de acties en begeleiden de ouders bij het aanvragen van een pruik. De werknemers worden hierbij ondersteund door tientallen vrijwilligers.

Lees hier hun motivatie.

YVONNE DE BOER, VOORZITTER

Mijn naam is Yvonne de Boer. Ik heb sinds 1983 een kapsalon in het AMC ziekenhuis in Amsterdam. Omdat ik door het Emma Kinderziekenhuis veel in aanraking kwam met kinderen die hun haar kwijt raakten, heb ik in 2007 besloten Haarwensen op te richten. Sindsdien hebben we al heel veel kinderen blij kunnen maken met een GRATIS, mooie pruik, mede door alle haardonaties en financiële giften.

Foto van dr. M.D. van de Wetering, secretaris

DR. M.D. VAN DE WETERING, SECRETARIS

Als kinder-oncoloog ben ik sinds 1997 werkzaam op de afdeling kinder-oncologie van het Emma Kinderziekenhuis/ AMC. Per jaar worden er in Nederland ongeveer 300-400 kinderen gediagnostiseerd met kanker. Gelukkig geneest het grootste deel van deze kinderen tenminste 70%. Als je deze kinderen later vraagt wat ze zich nog herinneren, dan is dat vooral in de tienerleeftijd dat ze hun haar gaan verliezen. Als je als oncoloog het hele verhaal over de behandeling vertelt (welke chemotherapie, hoe lang opname in het ziekenhuis en welke onderzoeken ze allemaal moeten ondergaan), dan is het opvallend hoe groot kinderen zich kunnen houden. Met name meisjes in de leeftijdsklasse tussen 10-18 jaar. Maar kom je aan het hoofdstuk haaruitval dan komen of de tranen of de boosheid: “Ik ga echt niet naar school hoor met zo’n petje op, ik ga gewoon niet meer de deur uit, totdat het weer terug komt.” Natuurlijk wordt hier ook wel weer een weg in gevonden, maar wat zou het mooi zijn om zo’n kind die periode te laten overbruggen met een pruik van echt haar, zodat het voor de buitenwereld er gewoon uitziet alsof je een nieuw kapsel hebt. En wat is het bijzonder dat een gezond kind haar geeft aan een kind met kanker. Door dit te realiseren zullen we hopen dat als deze kinderen beter zijn later, zij het haaruitval niet meer als traumatisch hebben ervaren door hulp van de Haarwensen. Ik wil mij daar als kinderoncoloog voor inzetten.

Foto van drs. André Snellen, penningmeester

DRS. ANDRÉ SNELLEN, PENNINGMEESTER

Als voormalig vice-voorzitter van de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) geef ik als penningmeester mijn steun aan Haarwensen. Als vader van drie kinderen weet ik wat voor ijdeltuitjes, en dan vooral mijn twee dochters, kunnen zijn. Daardoor weet ik hoe moeilijk het voor een kind kan zijn wanneer het door een chemokuur het haar moet verliezen. Kinderen die getroffen worden door kanker raken al te veel onschuld en zorgeloosheid kwijt en dat verlies wil ik zo klein mogelijk houden. Aan het medische kan ik niets doen, onder meer omdat ik daar geen verstand van heb. Wat ik wel kan ondersteunen is dat ze, geholpen door Haarwensen zo veel mogelijk ruimte houden om, bijvoorbeeld op het schoolplein, zelf te bepalen of te zien is dat zij ziek zijn.

MR. KATINKA BOEKHORST, BESTUURSLID

Mijn naam is Katinka Boekhorst en sinds de zomer van 2008 ben ik lid van het bestuur van de Haarwensen. Ik werk bij de ANKO (de brancheorganisatie voor de kappersbranche) als beleidsmedewerker sociale zaken. Door mijn werkzaamheden bij de ANKO ben ik in contact gekomen met Yvonne de Boer. Ik ben vanaf het begin bij de Haarwensen betrokken geweest. Ik heb het secretariaat gevoerd en dit was erg leuk. Al die reacties, vragen, foto’s, vlechten; echt hartverwarmend. Het secretariaat heb ik inmiddels overgedragen en nu ben ik als bestuurslid tot het bestuur getreden. Ik draag Haarwensen een erg warm hart toe, aangezien de Stichting ervoor zorgt dat iedereen, die zijn haar kwijt raakt, gewoon met een mooie bos haar kan rond lopen. Op die manier zie je er niet meer als een patiënt uit en voel je je gelijk een stuk beter. Het is fantastisch om voor de Haarwensen werkzaamheden te kunnen en mogen verrichten!

Foto van Kees Klesman, bestuurslid

KEES KLESMAN, BESTUURSLID

‘Hoe belangrijk uiterlijk is voor mensen en vooral jonge mensen weet ik als voormalig directeur van Madame Tussauds maar al te goed. In de wereld van celebs draait heel veel om uiterlijk en zo worden ook jonge mensen onbewust beïnvloed door een publiek zelfbeeld van schoonheid. En daar hoort mooi haar bij. Zo ben je als je ziek en jong bent dubbel kwetsbaar: terwijl je vaak al onzeker bent over wat er met je lichaam in de groei gebeurt, verandert je uiterlijk door je ziekte ook nog eens extra zichtbaar voor anderen.

Dankbaar met 4 gezonde kinderen draag ik graag bij aan Haarwensen. Door mijn ervaring in te zetten voor kinderen die het verdienen om ondanks hun ziekte toch lekker(der) in hun vel te zitten. Dat is wat ik elk kind op aarde van harte gun.’

PATRICIA BURGGRAAF, OFFICEMANAGER

Sinds het voorjaar van 2010 ben ik actief voor Haarwensen. Destijds was de Stichting nog in een opstartfase, maar het nu uitgegroeid tot een grote Stichting. Honderden kinderen hebben al ervaren wat wij doen. Zij hebben namelijk een pruik van Haarwensen mogen ontvangen, zonder dat de ouders hiervoor hoeven te betalen. Elke week ontvangen wij mails van ouders die ons enorm dankbaar zijn. Dankzij een pruik van Haarwensen voelen de kinderen zich weer mooi en zelfverzekerd. Dat is erg belangrijk, zeker voor de zieke kinderen. Ik ben trots dat ik hier een bijdrage aan mag leveren.

Foto van Steffie Verlaan, PR & Communicatie

STEFFIE VERLAAN, PR & COMMUNICATIE

Sinds oktober 2016 ben ik werkzaam bij Haarwensen. Na jaren gewerkt te hebben in een commerciële omgeving kwam Haarwensen op mijn pad en heb ik de stap gezet in deze bijzondere richting.
Uiterlijk is in de huidige maatschappij nu eenmaal belangrijk, veel mensen onderschatten hoeveel impact een kaal hoofd kan hebben op een kind.
Haarwensen voelt voor mij als een speciale uitdaging om zoveel mogelijk kinderen blij te maken met een kosteloos haarwerk, en hun zelfvertrouwen terug te geven.
Ik voel mij vereerd dat onder andere deze taak aan mij is toevertrouwd.